Centrale cu gazeificare Mak

Gama de centrale pe lemne MAK 2018 reprezinta o imbunatatire fata de varianta precedenta, cu performante de ardere la fel de bune si cu preturi inca si mai competitive.

Toate modele sunt acum prevazute cu ventilator in aspiratie care elimina degajarile de fum produse in timpul alimentarii cu combustibil chiar si in conditiile unui tiraj deficitar al cosului de fum.

Traseul gazelor de ardere, camera refractara din samota si schimbatorul de caldura au fost optimizate pentru o eficienta si o putere dezvoltata mai ridicate.

Nu in ultimul rand a fost optimizat buncarul de combustibil care permite incarcarea cu bucati de lemn de 0,5 m dispuse transversal la majoritatea modelelor din gama.

Nivelul de pret este si mai competitiv fiind apropiat de cel al centralelor cu ardere simpla –daca luam in considerare faptul ca acestea nu sunt dotate cu automatizare performanta si nici cu ventilator de evacuare a gazelor de ardere si sunt mai mici din punct de vedere constructiv.

Din considerente de randament si performante societatea noastra nu a luat in considerare productia unor modele bazate pe arderea simpla a lemnului.

 

Comparatie cu centralele cu ardere simpla a lemnului:

  • Evacuarea gazelor combustibile pe cos

Putina lume cunoaste faptul ca lemnul contine gaze combustibile care se degaja la incalzirea lemnului la peste 250 grade C.

Intr-un centrala cu ardere simpla in care arderea se face necontrolat, cu exces mare de aer si aprinderea in masa a combustibilului, cea mai mare parte din aceste gaze sunt pur si simplu evacuate pe cos intrucat acestea se ridica in partea superioara a cazanului unde nu intalnesc conditiile pentru aprinderea acestora, nici de temperatura de peste 650 grade C, nici de aport de aer secundar.

Centralele MAK functioneaza pe principiul arderii inverse cu gazeificarea combustibilului, in care aprinderea lemnului are loc doar in partea de jos a sarjei de combustibil in timp ce deasupra are loc degajarea de gaze combustibile respectiv uscarea combustibilului din stratul de deasupra.

Degajarea de gaze combustibile are loc deasupra stratului de jar, se face in mod gradual, intr-o atmosfera cu coeficient redus de exces de aer; gazele rezultate sunt apoi absorbite de sus in jos prin stratul de jar pentru cresterea temperaturii acestora la peste 700 C si aprinderea lor in amestec cu aerul secundar introdus prin orificii practicate la nivelul fantei arzatorului ceramic, iar in final arderea are loc intr-un canal de ardere refractar din samota neracit cu apa unde se creeaza o turbulenta si o intoarcere a flacarii atingandu-se astfel temperaturi de peste 1000 grade C.

In acest mod se realizeaza arderea completa a combustibilului fara fum la cos si cu continut redus de emisii poluante.

In schimb la centralele cu ardere simpla arderea are loc cu degajare de fum pe cos, fumul reprezentand insa doar partea vizibila a gazelor combustibile evacuate, in timp ce alte gaze combustibile (monoxid de carbon, metan) nu sunt vizibile si pot fi evidentiate doar prin analiza gazelor de ardere si a emisiilor.

Pierderea  gazelor combustibile pe cos la centralele cu ardere simpla reprezinta  ardere ineficienta, consum ridicat de combustibil si cheltuieli anuale mult mai mari cu combustibilul.

 

  • Temperatura ridicata gazelor de ardere eliminate in atmosfera

Arderea in cazanele MAK se produce in focarul cazanului care reprezinta un compartiment separat de cel de umplere cu combustibil, iar caldura este transferata in final apei din cazan in schimbatorul de caldura prevazut cu turbulatoare pentru intensificarea cedarii de caldura si coborarea temperaturii gazelor de ardere la 160-180 grade C.

Intr-un cazan cu ardere simpla temperatura de evacuare a gazelor de ardere este de doua ori mari mare, respectiv peste 300 grade C.

In plus la aceste cazane exista un singur compartiment care are rol atat de buncar de combustibil cat si de schimbator de caldura; pe suprafetele interioare ale acestuia se depune un strat de gudron rezultat din arderea lemnului pe care adera foarte usor cenusa volatila formand impreuna un strat cu proprietati izolatoare foarte bune care reduce si mai mult schimbul de caldura catre apa din cazan si in consecinta cresterea in continuare a temperaturii la cos, necesitand curatarea zilnica prin razuire a depunerilor.

Temperatura foarte ridicata a gazelor de ardere evacuate in atmosfera impreuna cu pierderea de gaze combustibile pe cos la cazanele cu ardere simpla reprezinta o ardere ineficienta, consum ridicat de combustibil si cheltuieli anuale mult mai mari cu combustibilul care anuleaza in scurt timp avantajul pretului mai redus de achizitie al unui cazan cu ardere simpla in comparatie cu unul cu ardere completa prin gazeificare,  la care se adauga si alte dezavantaje- confort redus in exploatare, alimentari pe timpul noptii, curatari mai dese, poluare ridicata, etc.

Spre deosebire de cazanele cu ardere simpla, cazanul MAK dezvolta o ardere de inalt randament, fara fum si cu o temperatura redusa de evacuare a gazelor de ardere ceea ce conduce la un consum redus de combustibil si reprezinta o alegere eficienta economic in comparatie cu cazanele cu ardere simpla mai ales in conditiile cresterilor de preturi la combustibili si a cheltuielilor anuale cu combustibilul care pot depasi pretul de achizitie al cazanului.

 

  • Durate de ardere, confort in exploatare

Centralele pe lemne MAK sunt prevazute cu buncar spatios de combustibil care asigura o ardere fara realimentare pe timpul noptii si un grad ridicat de confort in exploatare.

In timpul functionarii se poate deschide usa superioara pentru verificarea nivelului de combustibil si realimentare fara degajare de fum in camera centralei.

Dupa terminarea sarjei de combustibil, chiar si la mai multe ore se mentine jar suficient pentru o reaprindere usoara a cazanului, fiind suficienta repornirea ventilatorului.

Comparativ la aceeasi putere, cazanele cu ardere simpla au un buncar mult mai mic de combustibil si necesita realimentarea cu combustibil pe timpul noptii, volumul de apa continut in cazan este deasemenea (mult) mai mic-deci inertie termica redusa, iar dupa terminarea sarjei de combustibil este necesara reaprinderea focului in cazan.

 

  • Combustibil utilizat,nivel de umiditate

Lemnul este un combustibil care poate retine o importanta cantitate de apa ,procentual poate depasi 40%.

Pentru aprindere insa lemnul umed trebuie sa se usuce mai intai, strat dupa strat in mod gradual si ca atare durata de ardere a lemnului umed se lungeste cu timpul de uscare.

De aceea lemnul umed arde mai mult timp, insa pe de alta parte dezvolta o putere calorica mai scazuta (chiar si la jumatate),diferenta piezandu-se in procesul de uscare, fiind absorbita de apa pentru a se trece in stare in vapori.

In cazanele cu ardere simpla, combustibilul se aprinde necontrolat cu exces mare de aer de aceea arderea lemnului umed are loc insa cu reducerea corespunzatoare a puterii dezvoltate si consum mare de combustibil.

In general la cazanele cu ardere bazata pe gazeificarea lemnului procentul de umiditate este mult mai important intrucat se ingreuneaza producerea stratului de jar a carui caldura este necesara pentru continuarea procesului.

Spre deosebire de alte modele similare, cazanele MAK sunt concepute si reglate pentru functionarea cu lemn cu umiditatea admisa mai ridicata -de pana la 30%- ceea ce constituie o limita rezonabila in ceea ce priveste scaderea puterii calorice a combustibilului si a posibilitatilor reale de aprovizionare cu combustibil ale utilizatorilor, nefiind necesar lemn uscat de 2 ani pentru functionare.

 

  • Capacitate de umplere cu combustibil si volum de apa

Cazanele MAK sunt prevazute cu buncar spatios de combustibil si un volum mare de apa care ajuta la inertia termica a cazanului comparativ cu cazanele cu ardere simpla care la aceeasi putere dezvoltata au capacitate redusa de umplere cu combustibil si un volum mic (sau foarte mic in unele cazuri) de apa.

 

Comparatie cu alte centrale cu functionare pe gazeificarea lemnului

Centralele MAK produse de societatea noastra prezinta urmatoarele avantaje:

-preturi fara concurenta pentru un produs de calitate

-functionare ireprosabila,  sigura si fiabila

-consum redus de combutibil

-disponibile intr-o gama larga de puteri: 25-30-35-40-45-50-55-60-70-75-90-100-110 kW

-buncar spatios de alimentare cu combustibil cu valori cuprinse intre 102-540 litri

Pentru alegerea corecta va stam la dispozitie cu un calcul de proiectare adecvat dupa standard si alegerea celor mai bune solutii pentru dv.

-echipare standard cu panou electronic cu display si meniu de reglare a parametrilor

-cele mai mici preturi la piese de schimb

-interventii de service la nivel de producator

-produse in Romania

 

Firma noastra in calitate de producator  este intotdeauna aproape de dv. si va ofera ceea ce altii nu pot oferi: suport tehnic si logistic, reparatii la nivelul partilor sub presiune si dupa caz inlocuirea integrala a partilor deteriorate sau o reconditionare completa la nivel de fabrica.